joi, 30 septembrie 2010

Marsul biciclistilor 29 sept 2010

 Marsul  biciclistilor 29 sept 2010 , organizat de asociatia Bate Saua sa priceapa iapa .
A plouat toata ziua . Bineinteles ca traficul a fost infernal din cauza ploii . Vorba cuiva : "Cand ploua , la Londra se scot umbrelele , la Bucuresti masinile !" .Deja totul parea compromis .Cine ar vrea sa iasa pe ploaie ? Cine ar vrea sa iasa cu bicicleta pe ploaie si pe asa trafic ? Cum cine ?
Am luat pantalonii si geaca de ploaie .Incaltamintea impermeabila .Pun aripile la bicla , bag ceva in rucsac .S-a facut cam tarziu .
 Orele de intalnire 18-19.Arcul de triumf. Si pe asa ploaie normal ca nu astepta nimeni pana la 19 . Ies din bloc . Vecina cu macelaria de la parterul blocului (are o Toyota Land Cruiser si se crede mare patroana - a fost vanzatoare pe vremea raposatului si e casatorita cu un puscarias acum mare mahar ) s-a uitat lung la mine si s-a inchinat probabil in capsorul ei .Am plecat de la Udriste la 18.30 .
Pedalez spre Universitate , apoi Romana si Victoriei cam cu 30 la ora .Ba pe strada , ba pe trotuar , incercand sa evit baltile , masinile , pietonii , cainii . Unii se mai opreau in fata mea speriati si uimiti ca exista cineva care se "plimba" cu toacla pe ploaia asta . Sarea apa de la roti mai ceva ca la un hidrant spart .Pe Magheru am banda libera . Toate masinile ma ocoleau . Deja a inceput sa imi placa : banda libera , stropi de ploaie pe ochelari .Ajung pe la jumatatea Kiseleff-ului .Era 18 48 . Ma gandeam ca am pierdut coloana .Poate au plecat .Poate traseul e pe Aviatorilor , nu pe Kiselef . Daca sunt singur ?
Dar deodata vad luminite .Albastre .Rosii . Politia .Politia si o gramada de biciclisti calare .Pe biciclete nu pe politisti .In capul coloanei GeoBateSaua si Florin Leonte .Mai mai sa imi dea lacrimile cand am vazut atata lume stransa .Coloana a fost condusa printre masini de o motocicleta si un VW ale politiei rutiere .Le multumim ! Cei din VW si-au facut datoria pe deplin . Au dat la o parte toate masinile si au condus serpisorul cu succes printre populatia aflata pe strada .Multi din masini au deschis geamurile sa ne vada .Unii sa ne injure .Altii sa ne felicite (probabil aveau si ei o bicla pe undeva pe acasa ).Cert e ca ne-au observat .
Traseul a fost Arcul de Triumf - Sos. Kiseleff - Calea Victoriei - Bd. Libertatii - Str. Uranus .
S-a ajuns intr-un final pe strada Uranus , la E-Uranus , unde am fost primiti cu bucurie .
S-a dat o bautura racoritoare sau apa pentru participanti , s-a discutat , s-a socializat .Eu am intrat , am baut un suc si am plecat .Pe sub hainele de ploaie aveam tricou si pantaloni scurti si fiindca nu ma mai miscam , am inceput sa cant din dinti . Am salutat pe Geo si am plecat .Pe drumul spre casa , adica pana la Udriste , am uitat si de frig si de toate .A fost un test , o provocare personala . Pot sau nu sa merg pe o asa ploaie ? Fac fata ploii si frigului ? Chiar daca am ajuns acasa inghetat si cu bicla plina de nisip , sentimentul de implinire a fost maxim .Mi-am dovedit multe .Am dovedit ca pot si au dovedit si altii ca pot .In coloana erau chiar si cativa copii .Majoritatea drumului langa mine a mers o pustoaica de cam 14 ani .De asemenea au fost foarte multe persoane de sex feminin .Bai frate , ceva se misca in tara asta .
 Am terminat cu marsul ,dar mai am ceva de comentat la adresa catorva carcotasi de pe anumite siteuri .



Dupa mars
  Chiar daca pe unele pagini am citit ca am fi fanatici , nebuni , idioti etc , noi nu suntem .Oricum nebunul nu recunoaste ca e nebun . Totusi a merge cu bicicleta pe timp de ploaie desi nu este usor si nu e nici placut , nu e o nebunie . Cei ce stau cocotati in masinile lor si se zgaiesc la noi din confortul interior probabil nu au experimentat asa o plimbare . Poate uneori viata are nevoie de o resuscitare si poate picaturile de ploaie pe fata alaturi de un lucru iesit putin din comun in Romania le realizeaza si te trezestc din anosta viata . Mersul pe bicicleta te linisteste , te relaxeaza , te face sa uiti de viata la birou si de stresul cotidian . Noi ne-am plimbat si cu scopul de a incuraja pe cei din masini sa incerce macar odata bicicleta . Poate vazand atatia oameni pe bicicleta isi fac curaj . Trebuie sa scapam de mentalitatea ca bicicleta e numai pentru copii sau ca e un mijloc de transport pentru cei ce nu isi permit o masina , cum suntem acuzati pe multe siteuri (multe biciclete costa cat masinile celor din trafic).Cred ca toti biciclistii au masini si le folosesc atunci cand bicicleta nu isi are locul .Nu e vorba numai de poluare . Sunt mai multe lucruri adunate la un loc .Miscare , deplasare rapida , libertate si relaxare .
Acum , pentru cei ce sustin ca nu pot merge la serviciu cu bicicleta pentru ca trebuie sa ajunga la birou cu costumul intact , sa se uite la vecinii nostrii europeni .Se duc la birou , in costum , fie vara fie iarna fie ploaie .Poate la noi mai e mult pana sa se poata lumea duce in costum la birou dar se poate . Schimbarea nu are cum sa fie brusca .
Si nu e un razboi biciclisti - soferi . Se tot injura lumea pe ici pe colo .Daca esti o persoana din viata careia nu poate lipsi masina , sustine-ne . Cu cat sunt mai multi biciclisti sunt mai putini soferi , o sa ai loc sa treci mai repede .

Sper ca peste 20 de ani , sa avem mentalitatea Olandezilor .

Aici puteti vedea un scurt montaj realizat de unul dintre participanti .

3 comentarii:

  1. Legstrong (Florin Leronte)30 septembrie 2010 la 20:40

    Felicitari participantilor. Trebuie sa invatam ca activitatea se desfasoara chiar daca ploua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru participare, pentru atitudinea pozitiva. Puterea exemplului este intotdeauna subapreciata la noi, dar eu o recomand oricui.
    Ne mai plimbam in 10 octombrie la Baneasa, si probabil voi mai face o organizare la sf. lui octombrie impreuna cu cei de la Radio Romania Actualitati o defilare prin Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut mouse , ca asa cred ca ti-ai intitulat persoana , sa stii ca , este tare dialogul tau , si de aceea lam si trecut pe ACEBOOK : ODATA CU POZA TA ; NU MULTI DIN TARA NOASTRA STIE CE INSEAMNA SA MERGI LE BICICLETA ; AS MAI AVEA MULTE de adaugat dar nu am acum timp . oricum as vrea sa fiu mereu si eu alaturi de voi , numai ca eu stau in austria , si nu pot , dar , voi face posibil sa iau si eu parte , citeodata , te salut si , datii bataie.

    RăspundețiȘtergere