miercuri, 15 septembrie 2010

Tura cu bicicleta langa Olanesti ,Valcea


Am fost in zona Olanesti inca de mic . Mergeam cu ai mei pentru apa de la izvoare si pentru faptul ca e o zona mai linistita ca Valea Prahovei si exista destule trasee , mai putin cunoscute si umblate .De jur imprejurul Olanestiului exista cateva schituri si manastiri : Frasinei , Iezer , Bradu ,Pahomnie .E o zona de inceput de munte , cu varfuri nu foarte inalte , inverzite total si vai adanci prin care siruiesc izvoare .Drumurile dinspre Olanesti spre satele de langa sunt pietruite si destul de bune pentru accesul cu masina , pe alocuri foarte abrupte si pline de pietre mari si
colturoase .
De aceea am ales Olanesti pentru o tura cu bicicleta - drumuri excelente pentru o tura vara , fiind in mare parte acoperite de padure .

Zi frumoasa de august , 28 august 2010 , cam 33 grade afara , soare puternic .
Parteneri de drum : doi verisori din Craiova , David si Andrei .
Traseul propus : Olanesti - izvor 24 - satul Tisa - schitul Bradu -retur.
Am plecat de la masina , prin multimea de oameni de pe strada ce duce spre izvorul 24 , strada ce merge paralel cu apa numita Olanesti .Cum se termina civilizatia , se termina cu asfaltul si incepe piatra cubica . Se merge asa inca putin dupa izvorul 24 si se intra intr-o zona impadurita de campare , unde se face stanga spre satul Tisa .De aici se poate alege si alt traseu - spre Comanca .


Luand stanga incepe o urcare , 10-15 % panta , lunga de cam 5 km (ciclo-computerul nu functiona si nu am observat ) .Drumul ce serpuieste prin padure ofera privelisti deosebite . Copaci falnici strajuiesc si umbresc de o parte si de alta , umbra alternand usor cu lumina ce strabate verdele frunzis si , din cand in cand , cate o mini cascada ce susoteste incet . Toate bune si frumoase , dar cu bicicletele la deal , mai mult impingandu-le , decat mergand pe ele , am facut cam o ora si 15 pana in satul Tisa .
Satul are destul de putine case rasfirate ici si colo , cu pajisti mari de lucerna , capite aranjate frumos si vedere spre masivul Iezer-Papusa .


In sat am facut o pana din cauza pietrelor foarte ascutite . Cu ocazia asta am facut si poze si ne-am alimentat cu mure dintr-o tufa aflata pe marginea drumului .
Aici traseul s-a terminat .Desi ne doream sa ajungem la schitul Bradu , nu am mai putut continua.Aveam de coborat cam 4 km din satul Tisa pana la schit ,dar la intors , urcarea acelorasi 4 km ar fi fost , cu siguranta, o povara. Si ora era destul de inaintata . Am lasat-o balta .Caldura ne-a rapus !


Dupa cateva poze am pornit spre Olanesti .Desi urcasem o ora si jumatate , coborarea am facut-o in aproape 5 minute , cu 35-40 la ora . Desi ne zguduiau pietrele , iar in cateva curbe ace de par era sa iesim in decorul adanc de 50 metri , nu ne puteam opri din coborare . Adrenalina era la maximum si am ajuns jos cu o satisfactie imensa. Daca nu ar fi fost tarziu , cred ca mai urcam si mai coboram inca o data , chiar daca ne intorceam rupti de oboseala . Cu siguranta o sa revin pe drumul asta pentru cateva coborari .

Traseul il gasiti la linkul aici .Traseul poate varia cu un drum spre Comanca sau cu drumul de acces spre Vila lui Ceausescu din padurea de langa Olanesti .Spre Comanca drumul este lin , merge numai pe marginea apei , asa ca va puteti racori . Spre Vila lui Ceausescu drumul este asfaltat .

Un comentariu:

  1. Salut, cand mai veniti in Olanesti la o tura cu bicicleta, va pot arata si alte trasee la fel de frumoase ca cel ales de voi

    RăspundețiȘtergere