miercuri, 15 septembrie 2010

Tura cu bicicleta langa Olanesti ,Valcea


Am fost in zona Olanesti inca de mic . Mergeam cu ai mei pentru apa de la izvoare si pentru faptul ca e o zona mai linistita ca Valea Prahovei si exista destule trasee , mai putin cunoscute si umblate .De jur imprejurul Olanestiului exista cateva schituri si manastiri : Frasinei , Iezer , Bradu ,Pahomnie .E o zona de inceput de munte , cu varfuri nu foarte inalte , inverzite total si vai adanci prin care siruiesc izvoare .Drumurile dinspre Olanesti spre satele de langa sunt pietruite si destul de bune pentru accesul cu masina , pe alocuri foarte abrupte si pline de pietre mari si
colturoase .
De aceea am ales Olanesti pentru o tura cu bicicleta - drumuri excelente pentru o tura vara , fiind in mare parte acoperite de padure .

Zi frumoasa de august , 28 august 2010 , cam 33 grade afara , soare puternic .
Parteneri de drum : doi verisori din Craiova , David si Andrei .
Traseul propus : Olanesti - izvor 24 - satul Tisa - schitul Bradu -retur.
Am plecat de la masina , prin multimea de oameni de pe strada ce duce spre izvorul 24 , strada ce merge paralel cu apa numita Olanesti .Cum se termina civilizatia , se termina cu asfaltul si incepe piatra cubica . Se merge asa inca putin dupa izvorul 24 si se intra intr-o zona impadurita de campare , unde se face stanga spre satul Tisa .De aici se poate alege si alt traseu - spre Comanca .


Luand stanga incepe o urcare , 10-15 % panta , lunga de cam 5 km (ciclo-computerul nu functiona si nu am observat ) .Drumul ce serpuieste prin padure ofera privelisti deosebite . Copaci falnici strajuiesc si umbresc de o parte si de alta , umbra alternand usor cu lumina ce strabate verdele frunzis si , din cand in cand , cate o mini cascada ce susoteste incet . Toate bune si frumoase , dar cu bicicletele la deal , mai mult impingandu-le , decat mergand pe ele , am facut cam o ora si 15 pana in satul Tisa .
Satul are destul de putine case rasfirate ici si colo , cu pajisti mari de lucerna , capite aranjate frumos si vedere spre masivul Iezer-Papusa .


In sat am facut o pana din cauza pietrelor foarte ascutite . Cu ocazia asta am facut si poze si ne-am alimentat cu mure dintr-o tufa aflata pe marginea drumului .
Aici traseul s-a terminat .Desi ne doream sa ajungem la schitul Bradu , nu am mai putut continua.Aveam de coborat cam 4 km din satul Tisa pana la schit ,dar la intors , urcarea acelorasi 4 km ar fi fost , cu siguranta, o povara. Si ora era destul de inaintata . Am lasat-o balta .Caldura ne-a rapus !


Dupa cateva poze am pornit spre Olanesti .Desi urcasem o ora si jumatate , coborarea am facut-o in aproape 5 minute , cu 35-40 la ora . Desi ne zguduiau pietrele , iar in cateva curbe ace de par era sa iesim in decorul adanc de 50 metri , nu ne puteam opri din coborare . Adrenalina era la maximum si am ajuns jos cu o satisfactie imensa. Daca nu ar fi fost tarziu , cred ca mai urcam si mai coboram inca o data , chiar daca ne intorceam rupti de oboseala . Cu siguranta o sa revin pe drumul asta pentru cateva coborari .

Traseul il gasiti la linkul aici .



Traseul poate varia cu un drum spre Comanca sau cu drumul de acces spre Vila lui Ceausescu din padurea de langa Olanesti .Spre Comanca drumul este lin , merge numai pe marginea apei , asa ca va puteti racori . Spre Vila lui Ceausescu drumul este asfaltat .

Un comentariu:

  1. Salut, cand mai veniti in Olanesti la o tura cu bicicleta, va pot arata si alte trasee la fel de frumoase ca cel ales de voi

    RăspundețiȘtergere