marți, 19 aprilie 2011

Tura intre judetele Olt si Valcea

 Sambata asta am facut o plimbare la granita dintre judetul Olt si Valcea .Am zis sa fac o trecere de la campie , in Olt , la deal in Valcea .Diferenta de nivel data de bikemap este de circa 310 metri .


Drumul era total necunoscut mie si celor trei verisori care m-au insotit .Ne asteptam ca traseul sa fie spectaculos si credeam ca toti cei 44 kilometrii ai traseului o sa fie parcursi in maximul patru ore . Insa planul de pe bikemap nu se potriveste cu cel de pe teren . Primii patru kilometrii au fost pe drum de tara pe unde s-a putut merge cu 20 km/h .Dupa drumul de tara s-a terminat cu viteza .Panta dupa panta , coborare dupa coborare , iarba deasa , pamant cleios , poteci arate si gropi pline cu apa .



Harta o aveam incarcata pe telefon sub forma de print screenuri .Se vedea perfect drumul pe unde trebuia sa mergem , numai ca pe traseu e mai greu mai ales cand esti in mijlocul campului si esti inconjurat de aratura si fara elemente de orientare .Asa ca traseul original nu a fost respectat pe anumite portiuni din cauza dezorientarii .
Am mai ocolit si fiindca in traseu au aparut cateva stani de oi inconjurate de ciobanesti .Am mai avut ciocniri cu astfel de paznici strajnici asa ca am preferat sa ocolim .
Fiindca ne asteptam ca toata tura sa dureze 3-4 ore , mancarea si apa s-au terminat la jumatate de ora dupa ultima urma de civilizatie  .

Cu foamea in stomac , am parcurs 20 kilometrii de padure de conifere pe drumuri de tractor sau pe poteci de iarba  .Superb .Eram ca la munte .Coborari  virajate printre copaci si rape , lungi de 1-2 kilometrii , pe unde am prins viteza si ne-am distrat .



Am vazut furnici rosii , iepuri , caprioare , pasari si peisaje minunate .Am fost departe de agitatia si mizeria orasului si ne-am simtit ca niste mici Bear Grylls . Am priceput de ce ii lucesc ochiii omului astuia si de ce se simte atat de plin de viata .Peisajul te face sa stralucesti .Aerul curat te face mai puternic .Chiar daca am ajuns acasa istoviti , lihniti si plini de noroi peste tot , a fost o calatorie "epica" de 8 ore .Media a fost de 5 km pe ora.

In final , cateva sfaturi care pot fi folositoare .Desi am fost la multe ture cu bicla , am invatat acum cateva chestii minore care pot usura situatia pe teren .
      1 .Studiati atent graficul de nivel (diferenta de nivel si lungimea pe care aveti de urcat ) .Se poate ca o distanta destul de scurta sa va ia cu cateva ore mai mult decat ati prevazut din cauza urcarilor si a conditiilor drumului .
      2.Impartiti bagajele in mod egal (dupa puterea fiecarui participant).Noi am fost patru si am avut 3 ghiozdane neimpartite egal .
      3.Mancarea si apa sa fie suficiente daca mergeti in zone nepopulate .Chiar daca acum orice sat are un magazin , trebuie sa treci printr-un sat sa dai de el ! Noi am ajuns sa dam marul pe din patru si sa ne certam pe fiecare milimetru cub de paine .Apa s-a terminat foarte repede asa ca nu am mai avut ce imparti .
     4.Petece si camere de schimb neaaparat .Dar daca aveti posibilitatea luati laptele lui Joe (JOE'S SUPER SEALANT) .Nu e reclama , dar m-a scapat de doua ori de la schimbatul camerei si de destul timp cand esti la limita si fiecare jumatate de ora conteaza .Doar am mai umflat roata putin si gata .
    5.Purtati mereu casca , indiferent cat de urat va sta sau de incomoda este .Am cazut la 5 la ora sau la plecarea de pe loc .Nu conteaza experienta fiindca radacinile si gropile sunt bine ascunse sub iarba.La fel si manusile , purtati-le .
   
Mai multe poze puteti vedea aici http://www.flickr.com/photos/30309406@N05/sets/72157626405557781/




vineri, 8 aprilie 2011

Poteca prin Herastrau

Am gasit impreuna cu un prieten o poteca prin Herastrau . Poate unii o stiau dar eu nu am dat de ea decat acum , dupa lungi plimbari prin parc .Pentru cei din Bucuresti care cauta o poteca pe unde sa alerge bicicleta si pe o bucata de pamant printre atata asfalt , e bine venita .Are cam 1 km lungime si are punctul principal la podul de cale ferata din Herastrau .Am pus si pe bikemap , sa se dea mai usor de ea .Ca punct de reper , Fantana Miorita , statia de autobuz de pe partea cu parcul , se face un drum de masina neasfaltat .
http://www.bikemap.net/route/894040?130224486825950#lat=44.48486&lng=26.08159&zoom=16&type=1

Daca mai stiti alte poteci mai ascunse prin alte parcuri  , spuneti-mi si mie .